Unele arii din România au devenit protejate prin lege atât pentru a conserva locul, cât și pentru a oferi șansa sociețății de a se dezvolta într-un mediu sănătos. Având atâtea zone care au fost deja exploatate, este important pentru noi și pentru mediul înconjurător, să facem tot ce ne stă în puțintă pentru a nu lăsa anumite proiecte să intervină și să distrugă un întreg ecosistem.
Din păcate, intervenția omului în natură este din ce în ce mai viziblă, așa că doar noi putem să ne opunem deciziilor care pot avea un impact semnificativ asupra mediului și asupra calității vieții oamenilor. Astfel, dorim încă odată, să tragem un semnal de alarmă față de propunerea legislativă L117/2022, privind modificarea limitelor ariilor naturale protejate pentru a permite finalizarea și punerea în funcțiune a unor proiecte hidroenergetice.
Acest lucru nu numai că ar avea un impact dezastruos asupra biodiversității (inclusiv asupra unor specii pe cale de dispariție, precum Lostrița), dar va încălca în mod direct mai multe Directive Europene și alte decizii definitive din România. Astfel de proiecte nu aduc un aport real asupra economiei țării, însă deseori, intervin diverse interese. Asupra acestori propuneri legislative s-au făcut de-a lungul timpului mai mutle semnalări, prin care s-au precizat consecințele distrugerii ariilor protejate vizate. Continuarea acestor proiecte va afecta echilibrul necesar pentru menținerea resursei de apă și a biodiversității din acele arii protejate.
Vom face tot ceea ce ne stă în putință pentru a împiedica aprobarea acestui proiect de lege, care ar putea avea efecte atât de negative asupra mediului înconjurător. Impactul prevăzut în urma finalizării acestor hidrocentrale nu este o opțiune viabilă, întrucât aportul energetic este de sub 1% din producția de electricitate a României, în timp ce pentru distrugerea cauzată vor plăti generații întregi.