Glasul naturii suntem noi

Glasul naturii suntem noi. Și noi, și voi, și politicienii, și administrația publică, cu toții suntem responsabili de tot ceea ce ne înconjoară și de tot ceea ce se petrece cu biodiversitatea care ne înconjoară.

Trăim într-o țară frumoasă, a cărui relief ne oferă o diversitate extrem de generoasă în ceea ce privesc atât fauna, cât și vegetația. O țară cu atât de multe sisteme naturale unice, cu multe obiective turistice de interes internațional, dar pe care din păcate, le gestionăm și le conservăm destul de prost, astfel încât, mai devreme sau mai târziu, vor înceta să ne privilegieze cu frumusețea și complexitatea lor.

Sistemul nostru național de reglementare, decizii și acțiuni din sfera ariilor protejate este compus din oameni care nu ar trebui să-și găsească locul acolo. Din nefericire, politica murdară din țara noastră își are locul și aici, așa că scaunele atât de importante din acest sistem sunt ocupate de funcții înalte, și nu de oameni instruiți și educați în conservarea biodiversității naturale. 

Managementul ariilor protejate reprezintă un serviciu extrem de complex, cu multiple obiective, responsabilități și interese diferite, astfel că acesta nu poate fi îndeplinit cu succes de oameni care nu au nici cea mai vagă idee despre resursele bogate pe care țara noastră ni le pune la dispoziție. 

Deciziile trec prin prea multe procese, sunt extrem de fragmentate pe diferite niveluri, nevoile ariilor protejate nu sunt pe deplin înțelese, astfel că, esența se pierde și de prea multe ori, ochii se închid în fața unor situații critice. Avem nevoie de un cadru coerent la nivel național și de o abordare sistematică, integrativă și strategică astfel încât pe termen lung, rezultatele să fie cele scontate.

Natura ne oferă cadre unice, experiențe deosebite, iar noi suntem cei care trebuie să o protejăm. Gestionate eficient, ariile naturale protejate ne oferă cele mai de preț beneficii, sisteme naturale unice, cu valoare ecologică și științifică, ne oferă prilejul de învățare și cercetare, și multe altele. Este de datoria noastră să acționăm în acest sens, așadar, vă invităm să descoperiți și să susțineți viziunea noastră. 

Glasul naturii suntem noi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top